En festlig og fredfyldt tid

Volontør Daniel Kjeldsen deler sine tanker omkring hverdagslivet og samtalerne i Ascension House i Hong Kong 

Den ene dag tager den anden. Og så gik der fire måneder i Asiens land. Et nyt kalenderår er sågar også begyndt. Og selvom volontørtjenesten her i Hong Kong primært tilhører den yngre generation, kan jeg med mine unge 30 år tydeligt huske skiftet fra det ene årtusinde til det andet. En tid, hvor mange spåede om nedsmeltning af it-systemer, fald af store nationer og verdens ende.

Det er nærmest komisk, at fejringen af verdens frelsers fødsel finder sted blot syv dage inden Armageddon, apokalyps, ragnarok. Timingen er smuk og sætter en fredsherskende dæmper på de trivielle frygtskampagner om, hvad der vil gå galt i den kommende tid. Verden står endnu, og Jesus er stadig frelser og Herre. Gud er god – hele tiden.

Der blev spist lækker julemiddag på Tao Fong Shan.

På Tao Fong Shan har julen også været en festlig og fredfyldt tid. Der har været afholdt to Taize-retræter i december, som ikke i sig selv er stilleretræter, men afholdt i vores smukke og stille omgivelser, som indbyder til meditation og afspænding af det dirrende indre, fungerer de gerne som fredskatalysator i travle Hong Kong-menneskers liv.

Jeg får ind i mellem et glimt af, hvordan den (i mine øjne) umenneskelige travle arbejdsgang og støjende hverdagsliv, står i kontrast til vores liv på bjerget. De daglige tidebønner (morgen, middag og eftermiddag) og den herskende ånd på bjerget fylder os og cementerer Tao Fong Shans og vores overgivelse til Guds ånd og Hans vilje på bjerget.

Missionen og arbejdet i Ascension House er et udtryk for mange menneskers ønske om, at Gud når ind i hjertet på mennesker, som ikke kender Ham. Samtidig er vi brobyggere mellem den lokale kultur og vores egen hjemmebragte flæskesteg – og vi oplever stor interesse fra vores opgivelser om at være i fælleskab med os.

Det kan opleves som et pres og føles som, at der er meget at leve op til. Gør vi det nu godt nok? Kan vi bruge vores tid anderledes? Må vi godt indimellem sige ”nej” til en indbydelse om at hjælpe til med noget eller en invitation til aftensmad i byen? Til det vil jeg blot sige: tak for forbøn, om at Gud er os nær og for god dømmekraft til at vælge til og fra og til at vise ægte kærlighed til de mennesker, som nu engang finder vej til Ascension House, og til dem, som arbejder og bor her. For der er mange ubekendte og mange veje, man kan gå, men vi vil vælger at leve i den overbevisning, at Gud i sin godhed leder os. Hver dag.

Af de mennesker, Gud sender til os, er flere overraskede over, hvad Ascension House egentlig er for et sted. Folk er simpelthen så taknemmelige for et smil og en varm velkomst – det er vist et verdensomspændende fænomen - og ikke mindst for de smukke omgivelser. Der er så smukt i Hong Kong, hvilket vi ser gang på gang på vores dagsture ud i land og by. Og så tilbyder vi jo vores gæster hygge om aftensmadsbordet i hverdagene. Det var også tilfældet juleaften, hvor både kendt og ukendt familie var på besøg. En dejlig fest, som jeg allerede godt kan se frem til at gentage næste år.

Til sidst vil jeg dele en finurlig oplevelse, som min med-volontør Anne havde med nogle gæster (et ungt kinesisk par), der bare kom for en nat, men som var frimodige og spurgte til Helligånden (de havde smugkigget lidt i NT).

Det er sjældent, der spørges så direkte, men at de turde, siger noget om niveauet af Annes venlighed, men også om deres frimodighed. Vi nåede ikke at sige farvel, inden de tog afsted en tidlig morgen, men de efterlod en sød besked med et ”tak,og på gensyn til Christfulness-retræte”, som vores seniorvolontør Ole Skjerbæk Madsen afholder både på bjerget og i forskellige kirker, som ønsker det. Parret havde spottet en plakat med reklame for Christfulness-retræter hængende i Ascension House og var straks blevet interesseret (det handler kort fortalt om kristen spiritualitet: vi er Guds skabninger og Guds ånd bor i os).

Det takker jeg Gud for, og at han sørger for os alle på bjerget her. Jeg har det godt og mangler intet, men mærker også, hvordan der altid er noget at arbejde med – i og omkring mig. Så i modsætning til Peter på vandet vil jeg lade være at kigge ned, men istedet kigge op på Jesus og surfe på livets bølge. 

Guds velsignelse til jer derhjemme. Alt det bedste fra Ascension House.

Bottom