HEDRET ETTER 15 ÅR: Wu (Helen) Yuerong (nr. to fra venstre) ble hedret av med-grunnlegger Anna Mellergård og Ernst Harbakk fra Areopagos og sin egen familie: sønnen til venstre for henne, moren til hennes høyre, datteren og ektemannen helt til høyre. (Foto: Grethe Raddum)

Helen Wu stopper som leder på TCG Nordica

Efter 15 år slutter Wu (Helen) Yuerong som leder af det kinesiske kulturcenter i Kunming

Efter en turbulent periode er det kinesiske kulturcenter og Areopagos' samarbejdspartner, TCG Nordica i Kunming, i færd med at afslutte sin første 15-årige epoke og gå ind i en ny.

Unikt sted for unge

Kulturcenteret samarbejder med en række kinesiske kunstnere og har gennem årene haft flere kendte udøvere fra Skandinavien på kunstnerophold. Men kulturcenteret lægger lige så stor vægt på at være et sted for unge amatører.

– På universitetet er det kun muligt at arbejde med traditionel og klassisk dans, fortæller et par unge dansere, som gerne vil være anonyme. 

"

"Her på Nordica kan vi eksperimentere frit - det er fantastisk!"

"

– Her på Nordica kan vi eksperimentere frit - det er fantastisk!
De oplever den kunstneriske frihed på kulturcenteret og tilliden fra de ansatte som helt unik. Flere er blevet interesserede i stabens kristne baggrund.

Ung kinesisk kvinne i sterkt rød tradisjonell kjole danser med grasiøse, løftede armer.

På TCG Nordicas jubileumsfest var det flere dansenummer på scenen. (Foto: Birgith O. Sjaastad)

"Må holde fast på vores personlige særpræg"

– TCG Nordica er blevet kendt i Kina som et kunst- og kulturcenter, som er gået foran i forhold til at opmuntre og tolke samtidskunst. Men i dag er et kunstcenter i sig selv ikke enestående, så Nordica må holde fast på sit personlige særpræg og utvikle det, udtalte Wu Yuerong i sin afskedstale ved TCG Nordicas 15-års-jubilæum. Hun ser på den kulturelle udveksling mellem Kina og Skandinavien som en væsentlig del af dette. Siden starten har Areopagos været den vigtigste samarbejdspartner sammen med den svenske folkehøjskole Hyllie Park. 

Skal studere på Filippinerne

Da TCG Nordica fejrede 15 års-jubilæet den 19. september, var der mange, som ønskede at takke hende for indsatsen. Yuerongs engagement, hårde arbejde og gåpåmod var tilbagevendende temaer i talerne. 
– Tak til Wu Yuerong og hendes familie, som har givet 15 år af sit liv til at skabe og drive kunst og -kulturcenteret TCG Nordica, et sted, som har betydet meget for mange. Vi ser frem til et godt samarbejde med den nye leder, men vi kommer til at savne hende, sagde Grethe Raddum, Asienleder i Areopagos.
  Grundlægger Anna Mellergård, rektor Per Inge Andersson fra Hyllie Park folkhögskola og Ernst Harbakk, tidligere Asiensekretær og mangeårigt styremedlem for Nordica var blandt de andre, som holdt tale for hende. Jubilæet var Wu Yuerongs siste officielle arrangement på kulturcenteret, og i det nye år flytter til hun Filippinerne med familien for at videreuddanne sig.

Mangfoldig fest

Ved den store jubilæumsfest bidrog både kinesere og skandinaver på scenen – til stor begejstring blandt de fremmødte. Chen Jias danse-elever fremførte både minoritetsdans og samtidsdans denne aften. Chen driver danseskole på Nordica og er en af de nye investorer i kulturcenteret.

En dansk kunstner improviserer ved å male på et stort lerret på en scene, mens unge musikere spiller jazz.

Karsten Auerbach improviserte på lerretet, mens unge musikere spilte jazz. (Foto: Birgith O. Sjaastad)

Det svenske jazzband Cure-A-Phobia fremførte selvkomponerede og improviserede sange sammen med lokale musikere. Kunstneren Karsten Auerbach fra Danmark improviserede til musikerne, og norske Ivar Skippervold sang. 

Efter 15 år er TCG Nordicas vision fortsat den samme: At stimulere til reflektion over menneskeværd gjennom forskellige kunstformer.

Læs mere: Ny leder på TCG Nordica 

Bottom