Bøn i Bevægelse

Bøn i Bevægelse var en af de helt store succes-historier hos Areopagos Danmark i 2014. Vi nåede mange nye mennesker - og fik derved også knap 100 nye medlemmer. 

”Bøn i Bevægelse er bøn, hvor hele ’mig’ med krop, sjæl og ånd er til stede. Hvor jeg er hjemme hos mig selv og hjemme hos Gud.”

Sådan lød tilbagemeldingen fra en person, som deltog i et af Areopagos' Bøn i Bevægelse-arrangementer i efteråret 2014. Og deltagerens ord beskriver rigtig godt, hvad Bøn i Bevægelse går ud på. 

Bøn i Bevægelse er nemlig en række utraditionelle bønnesamlinger, hvor man lærer, at kroppen kan hjælpe én med at samle sig om Gud, åbne sig for ham og minde om hans nærvær.  I bevægelserne mærker man, at kroppen er en værdifuld ressource, som kan hjælpe én med at være til stede i bønnen.

Areopagos startede Bøn i Bevægelse (BiB) i foråret 2014 med tre inspirationssamlinger på Diakonissestiftelsen i København, og i løbet af efteråret forplantede konceptet sig til nye steder i Aarhus og Svendborg. Og fordi BiB er så stor en succes, er der planer om at begynde endnu flere steder i Danmark i 2015.   

Langsomme, meditative bevægelser
Øvelserne i Bøn i Bevægelse er langsomme og meditative bevægelser. Det handler ikke om at lave øvelserne korrekt, men om at skabe rum for samvær med Gud.
  ”Bevægelserne er langsomme, fordi det handler om at få ’mig’ med i det. Det øger blodcirkulationen og aktiverer den del af nervesystemet, der hjælper mig til at falde til ro, så jeg kan blive opmærksom på Guds nærvær. Bevægelserne koordineres med bibelord eller skrevne bønner og med åndedrættet,” fortæller Øyvind Borgsø, som leder Bøn i Bevægelse.

Han fortæller, at den form for kropsbrug falder fint i tråd med de former for trospraksis, som også kan opleves i Bibelen og i forskellige kirkesammenhænge.
  ”Kristen teologi er kropsorienteret. Det ses i Gamle Testamente, hvor Daniel bøjer knæ i bøn og i Nye Testamente, hvor Gud blev menneske. Kirken har traditioner for, at man folder hænder ved bøn, løfter dem ved lovsang, knæler ved nadveren, og at præsten løfter hænderne ved velsignelsen,” fortæller han.

Tiltrængt at forny kristen praksis
Og Øyvind Borgsø glæder sig over, at Areopagos nu også har sat fokus på den mere kropslige del af kristen trospraksis.
  ”Det er et superfint og glædeligt, tiltrængt initiativ til fornyelse af kristen åndelig praksis. Krop, sind og sjæl er jo uadskillelige - så det er ikke et minut for tidligt at få kroppen med. Gennem Bøn i Bevægelse bliver bønnen i højere grad en integreret del af hele mig.”

BiB giver mange nye medlemmer 
Deltagerne ved BiB-arrangementerne har forskellig baggrund. Nogle er kristne, der savner at have kroppen med i bønnen, og som tænker, at kristendommen er for intellektuel.  Andre har arbejdet med kroppen i flere år, men har ikke fundet nogen relevant praksis i kirken.  Og andre igen er ikke kirkevante eller kristne. 
  I år har 100 personer mellem 15-70 år deltaget i BIB. Det koster 50 kroner at deltage, men hvis man er medlem af Areopagos, er det gratis. Det førte til, at Areopagos fik mellem 60 og 100 nye medlemmer I 2014, som er blevet medlemmer via Bøn i Bevægelse.

Og nedenstående citater fra deltagerne viser meget godt deres glæde over at deltage i Bøn i Bevægelse:

”Bøn i Bevægelse nærer min sjæl og skaber balance mellem min krop og min ånd. Og jeg føler mig endnu mere i live og til stede her på jorden.”

”Jeg er meget glad og taknemmelig for at deltage i Bøn i Bevægelse. Det giver en følelse af Guds nærvær og kærlighed. En omsorgsfølelse og at jeg er i dialog gennem mit hjerte med Jesus. En følelse af fred og glæde og mest af alt taknemmelighed.”

Bottom