På diakonal rejse til Kina

Lige inden jul rejste en lille Areopagos-delegation til Kina for at støtte arbejdet blandt psykisk handicappede kinesere

Hvordan kan man leve som familie med et psykisk handicappet barn? Det spørgsmål var årsagen til, at Erik Hviid Larsen og Inga Provstgaard Mogensen i december 2015 rejste en tur til Kina. 

Erik Hviid Larsen er præst for børn og unge med særlige behov i Københavns Stift, og han var inviteret til Kina af YMCA som en opfølgning på den Areopagos-arrangerede studietur, som en kinesisk delegation var på i Danmark i 2014, hvor de fik et indblik i, hvordan Danmark har fokus på at give psykisk handicappede et værdifuldt liv. 

Hvem skal lære af hvem?
Inga Provstgaard Mogensen og Erik Hviid Larsen besøgte bl.a. Home of Grace i Nanjing, der er et center for psykisk udviklingshæmmede, som Areopagos støtter.

På Home of Grace har de fokus på at give brugerne en hverdag med mening og positive udfordringer. Og med stolthed i stemmen fortalte medarbejderne, at Home of Grace af kompetente fagfolk er blevet vurderet til at være blandt de 10 bedste centre for psykisk udviklingshæmmede ud af 120 lignende centre i Nanjing.
  "Det gjorde et stort indtryk af se de strålende øjne på brugerne af Home of Grace. Deres varme og modtagelse gik lige i hjertet," fortæller Areopagos' projektkoordinator Inga Provstgaard Mogensen - og fortsætter:
  "Hvem skal lære af hvem? Det spørgsmål kom op i vores tanker mange gange. Vi lærte, at selvom mennesker har et handicap, så er livet rigt, og andre mennesker har brug for deres glæde, kærlighed og omsorg. Sådan udtrykte en mor det også. Hun havde to børn, et raskt og et handicappet, og hun sagde, at hun ikke ville være den handicappede foruden, for vedkommende gav så meget kærlighed tilbage."

20 kg Lego med i kufferterne
De to danskere havde en populær gave med til Home of Grace, da Lego Foundation havde sponsoreret i alt 20 kg. Lego. Det vakte stor glæde hos brugerne af Home of Grace. 

Legoklodserne blev også brugt som illustration, da Erik Hviid Larsen ved mødet med forældrene havde nogle gode samtaler med dem omkring forventninger, fællesskab og tro. Og der var god dialog mellem ham og forældrene, som havde mange spørgsmål og luftede mange bekymringer i forhold til det at have et handicappet barn. En af hovedbekymringerne var, hvem der skal tage sig af deres børn, når de ikke længere selv er i stand til det. Det blev til en times livlig og vigtig debat blandt forældrene. 

Det blev også til besøg hos projektet Truls' Ecogarden, som er et sted uden for Nanjing, hvor personer fra dagcentrene inde i byen kan få frisk luft, dyrke grøntsager og opleve at spise velberedt måltid af grøntsagerne.

"Alt i alt havde vi en fantastisk rejse til Kina, og det var virkelig positivt at opleve, hvor meget godt der bliver gjort for de psykisk handicappede i Nanjing både i YMCA og af Disabled Persons Federation. De er længere fremme, end vi måske tror, og det gode samarbejde vil føre til endnu mere udvikling af centrene og mere støtte til den enkelte udviklingshæmmede. Og det er vigtigt, at vi i Areopagos fortsat har fokus på, hvordan vi kan være et frugtbart og gensidigt netværk for YMCA, så vi kan støtte det vigtige arbejde," siger Inga Provstgaard Mogensen. 

Bottom