Steffi og Achim (t.h.) Gerber har arbeidd i Kina i mange år. Nå er Achim ny leiar på kultursenteret TCG Nordica i Kunming, provinshovudstad i Yunnan. (Foto: privat) 

Lederskifte på TCG Nordica

Et tysk par overtager nu roret på kulturcenteret TCG Nordica i Kunming i Kina

Achim Gerber er for nylig blevet ansat som ny leder på kulturcenteret TCG Nordica i den kinesiske storby Kunming, som Areopagos og den svenske folkehøjskole Hyllie Park samarbejder tæt med. Wu (Helen) Yuerong, som var med til at starte centeret, gik af i september efter 15 år som leder.

Stamgæst på kulturcenteret

Achim Gerber er tysk og har boet i Kina sammen med konen Steffi siden 1999 og i Kunming de sidste tre år. 
– Jeg har været fast gæst på TCG Nordica i årevis og besøgt kunstgalleriet og forskellige koncerter der. 
Da den kulturinteresserede tysker hørte, at TCG Nordica havde økonomiske vanskeligheder i foråret, havde han for nylig opsagt sit job i rådgivingsselskabet Dawen. Han ville starte sit eget firma.

Inngangsparti med velkomst-skilt, plakater og åpen dør

TCG Nordica arrangerer stadig konserter, utstillinger og har ulike kulturtilbud for ungdom. (Foto: Ann Kristin van Zijp Nilsen)

Hint fra Gud

– Jeg var til afskedskoncert på TCG Nordica med kulturkurs-eleverne fra Hyllie Park, og en af lærerne fortalte mig om situationen. Da følte jeg et slags hint fra Gud indeni mig, siger Achim Gerber. Parallelt med at han har hatt forskellige jobs i Kina, m.a. som forelæser i IT på Yanbian Universitet og programudvikler i DELMIA, har han og konen været udsendinge fra den tyske missionsorganisation "Provide".

Mens han var på ferie hjemme i Tyskland om sommaren, fik han besøg af rektoren på Hyllie Park, som udfordrede ham til at tage jobbet som ny leder for TCG Nordica. Achim Gerber var usikker og bad til Gud om råd - og oplevede at høre et indre svar: "Gå ud af båden og gå på vandet".
– Og det gjorde jeg.

Vil få ekspertisen frem, som allerede findes 

Efter at Achim Gerber tog over som leder, har de alle arbejdet med at finde ud af, hvordan staben kan samarbejde som et godt team, fortæller han.
– Min lederstil er at opmuntre folk og bygge dem op, sådan at vi alle kan lære at samarbejde og samtidig være selvstændige. Jeg håber, jeg formår at løfte den ekspertise frem, som vi allerede har her på stedet. 

TCG Nordicas største udfordring er fortsat den økonomiske situation. Ifølge Achim Gerber har centeret "store finansielle sår", og de arbejder med at få større indtægter uden at gå på kompromis med kulturcenterets identitet. For eksempel driver de en kultur-turisme-afdeling, som stadig er relativt ukendt. Den nye leder mener, at de må bliver bedre til at reklamere for deres muligheder og få flere kunder til at vælge dem. Samtidig vil en sådan vækst føre til, at de får brug for flere stabsressourcer for at kunne yde god service. 

Planlægger nyt orkester 

Nye former for samarbejde med lokale og udenlandske forbindelsar er en vigtig satsning for Achim Gerber.

– Lige nu samarbejder vi med en amerikaner for at lave et TCG Nordica-orkester, som kan øve og afholde koncerter her, fortæller han.  

Derudover overvejer de at åbne et lille museum med minoritets-musikinstrumenter. Der kan der være te-ceremonier og koncerter med musik fra de mange minoritetsgrupper i provinsen.  

Internationalt samarbejde

Grethe Raddum, som leder Areopagos' arbejde i Asien, har tiltro til den nye leder. 
– Han har lang erfaring med administration og fremstår som en flink og dygtig leder. Derudover ser han ud til at have god indsigt i den kunstfaglige dimension, siger hun. 

Achim Gerber er taknemlig for det gode forhold, TCG Nordica har haft til Areopagos siden starten. Han er klar over, at centeret ikke kunne klare sig uden støtte fra de internationale samarbejdspartnere. 
– Men TCG Nordica handler jo mest af alt om relationer. For kinesere har det internationale aspekt ved centeret enorm værdi. Og udlændinge kan komme her for at være sammen med kinesere, blive inspirerede og lære at kommunikere gennem det sprog, som kunst er, siger Achim Geber. 

Bottom