Rød og hvit tempelbygning (Christ Tempel). En av bygningene på Tao Fong Shan i Hong Kong, kristent tempel.

Christ Temple

Menighedsrejse til Hong Kong, 10. - 21. maj 2018

Rejs med Bethlehemskirken og Areopagos til Hong Kong i Kristi Himmelfartsferien og pinsen 2018!

Vi vil bo på det kristne center Tao Fong Shan, hvor Dorte Kobbeltvedt og Ole Skjerbæk Madsen arbejder med Christfulness, retræter, tidebøn, religionsdialog, gudstjenester m.m.

Tid: 10. - 21. maj 2018

Sted: Tao Fong Shan Christian Center, Shatin, Hong Kong

Antal: Mindst 12, højst 19 deltagere, inklusive rejseleder

Pris: Endelig pris vil afhænge af prisen på flybilletten, hvilke aftaler vi kan skaffe lokalt og hvor mange deltagere, der bliver. Visse lokale udgifter er de samme, uanset antal, så derfor vil prisen være lavest ved maksimalt antal deltagere. Lige nu er der forholdsvis billige billetter og holder det og de foreløbige programpriser, vi har fra Hong Kong, ser det ud til, at rejsen kan gennemføres for 10-12.000 kr./person - med forbehold!!

Du er selv ansvarlig for: Pas gyldigt mindst frem til 21. november 2018, ekstra pasfoto, nødvendige vaccinationer, rejseforsikring og evt. lægeerklæring, lommepenge samt forplejning og lokal transport, når vi er på egen hånd (se udkast til program nedenfor). 

I fællesprisen indgår: flybillet Kbh-HK retur, lokalt program inkl. entreer og det meste lokale transport (nogle gange er individuelle metro- eller busbilletter mere hensigtsmæssige end fælles transport), logi alle dage og forplejning de fleste dage. Nogle dage er programfrie, eller det passer af anden grund bedst, at man selv arrangerer, hvad man vil spise og hvad niveauet skal være. Af det foreløbige program ser det ud til, at der er 2 frokoster og 5 middage, som ikke indgår i det fælles program/pris. (se udkast til program nedenfor)

Fysik: Der vil være en del vandring på trapper, på stejle veje, i metro, busser og rundt i byen, så man bør være nogenlunde vel til bens og krykker og rollator er ikke hensigtsmæssige... Men vi vil også arrangere transport med minibus og lign. i flere sammenhænge, så man behøver ikke være i topform heller. Hvis du er i tvivl, kan du spørge rejselederen til råds, inden du melder dig til.

Vejret: Hong Kong har subtropisk klima og i maj måned er varmen godt på vej tilbage og regnen giver sig igen til kende, efter den kølige og noget tørre vinter. Så maj måned har typisk temperaturer mellem 25-30 grader og ofte kraftige byger. Så det er godt med sandaler, hvor luften kan komme ind og vandet kan løbe ud :-) Det er skønt som i zoo's tropehus!

Sprog: Man kan begå sig fint på engelsk de fleste steder i Hong Kong. Ved behov vil der blive oversat til dansk, når vi er på besøg eller får forklaret ting af lokale. Så engelskkundskaber er ikke en forudsætning, men vil øge oplevelsen og mulighederne for at udforske byen på egen hånd. 

Rejseleder: Lars Mollerup-Degn, landsleder i Areopagos Danmark, der kender og har besøgt centeret og byen jævnligt siden han var volontør på Tao Fong Shan i 1989-90. Lars går gerne sammen med dem, der eventuelt ikke har mod på at gå i byen på egen hånd, på programfrie tidspunkter. Har du spørgsmål, er du til enhver tid velkommen til at henvende dig til Lars på 20 14 03 78 eller på lmd@areopagos.dk

Forberedelse: Behøves ikke, men vi arrangerer en aften eller en lørdag eftermiddag et stykke tid før rejsen, hvor vi gennemgår program, bliver introduceret til lidt historie, kinesisk kultur og religion, svarer på praktiske spørgsmål o.s.v. 

Tilmelding: Skriv til Lars på ovenstående mailadresse, hvis du er interesseret i at være med på turen. I første omgang helt uforpligtende, mest så vi begynder at få en fornemmelse af interessen og antallet. Du vil så modtage mail med informationer, hver gang vi ved noget nyt og mere. En egentlig tilmelding kommer først på tale, når vi har det endelige program og kan fastlægge prisen, og helt bindende bliver det selvfølgelig, når vi skal have betaling for at kunne købe billetterne, forventeligt omkring 1. marts.

De fysiske og tidsmæssige rammer

Vi rejser i tiden fra Kristi Himmelfart til 2. pinsedag, 10. til 21. maj 2018. På den måde kan man med 1 afspadseringsuge få næsten 2 ugers sammenhængende fri.

I Hong Kong vil vi bo på Tao Fong Shan, som ligger på toppen af et lille bjerg, med udsigt over bydelen Shatin. Vi har været heldige at kunne reservere 19 senge, fordelt på to små huse (tidligere medarbejderboliger), der ligger lidt neden for selve centeret. Dem kommer man til fra centret ad små cementerede stier/trapper 5-10 minutters gang ned ad bjerget. Faciliteterne er enkle, som på vandrehjem/retrætesteder. Der er kun 3 enkeltværelser, 1 værelse har 4 senge og resten er 2-personers rum. Der er både enkeltsenge, dobbeltsenge og køjesenge. Jeg er ved at finde ud af, hvordan fordelingen præcist er. Der er aircondition på alle rum.

At vi har fået vores egne to små huse lidt fra centret, giver os mulighed for hyggelige samlinger om aftenen, uden at forstyrre de, der måtte være på konference eller retræte på selve centreret.

Vi kan deltage i centrets tidebønner morgen, middag og aften på hverdagene. Det er også muligt, at der i forbindelse med Kristihimmelfart og pinse vil særlige tjenester, som vi kan være med til, i den grad vi ønsker det. Ud over de arrangerede bønnetider indbyder Tao Fong Shans arkitektur og omgivelser også til, at man selv tager sig tid til refleksion og fordybelse. Det rolige og naturlige miljø på Tao Fong Shan skaber de perfekte rammer for at gøre rejsen til en lille privat retræte også, hvis man ønsker at hoppe af programmet og storbyens mange indtryk en dag eller to.  

Rejsebeskrivelse

Formålet med rejsen er selvfølgelig at besøge Dorte og Ole og få et godt indblik i deres dagligdag og arbejde. Men rejsen handler på det overordnede plan også om at opleve, hvordan kulturel mangfoldighed kan være en inspiration og ressource, og hvordan en enkel daglig åndelig rytme og fællesskab kan skabe indre ro midt i mange ydre indtryk. Mødet med det fremmede vil også bringe os i kontakt med vores eget, og med hinanden, på en ny og dybere måde, end hvad vi oplever i vores daglige og velkendte menighedsfællesskab. Vi vil opholde os i Hong Kongs fascinerende kulturelle smeltedigel, hvor Øst møder Vest, nyt møder gammelt og virkeligheden er gennemsyret af både materialisme og åndelighed. Vi kombinerer turistoplevelser med åndelig fordybelse og refleksion og får mulighed for at styrke gamle og nye venskaber i menigheden. På Tao Fong Shan kan vi følge den kristne tidebønsrytme og deltage i gudstjenestelivet, og ellers bliver der rig lejlighed til at få interessante kulturelle og tværreligiøse oplevelser, når vi besøger buddhistiske templer, hyggelige fiskerlandsbyer og Hong Kongs legendariske skyskraber-jungle. 

Program

Der kan stadig ske mindre ændringer og nogle af dagene kan måske blive bytte om, da de stadig arbejder på at få de sidste aftaler på plads i Hong Kong. Indtil videre ser programmet således ud:

(Når der står "på egen hånd", bestemmer man selv om man vil gå på egen hånd eller følges med rejselederen. Måltider på egen hånd er ikke inkluderede i prisen, så der bestemmer man selv niveauet. Der findes mad i alle prislag i Hong Kong)

Dato:                   

Klokken:    

Beskrivelse:

Torsdag
d. 10. maj

13:10

Afgang Kastrup lufthavn

Fredag
d. 11. maj

Ankomstdag, v. Ole og Dorte 

 

07:20

Ankomst Hong Kong International Airport

 

10:00

Ankomst og check in på Tao Fong Shan

 

17:30

Aftenbøn i Lotuskrypten

   

Middag i PilgrimsHall, Tao Fong Shan

   

Uformel samling i Ai Kwong Yuen, Dorte og Oles bolig

Lørdag
 d. 12. maj

Tao Fong Shan og Shatin, v. Karen and Samuel - unge volontører i Ascension House, TFS

 

8:00

Morgenmad

 

9:00

Introduktion og rundvisning på Tao Fong Shan

 

12:00

Frokost i PilgrimsHall

 

13:00

Gåtur til "Ten Thousand Buddhas Temple"

   

Besøg på det lokale "Wet Market"

   

Middag i Shatin bydelen neden for Tao Fong Shan (På egen hånd)

Søndag
 d. 13. maj

Den engelsksprogede tjeneste på Tao Fong Shan, v. Dorte and Ole

 

8:00

Morgenmad

 

9:00

Ole følges med dem, der er interesserede i en gåtur, ned ad Tao Fong Shan Road, forbi de lokale grave, besøg i Sha Tin Park, vandring til Tsang Tai Uk "walled village" (begreb for historiske landsbyer med forsvarsmur). Hvis der er tid, kan vi også gå til Che Kung Temple, gå langs floden tilbage og tage det sidste stykke hjem med taxi

 

12:00

Frokost på Tao Fong Shan

 

13:00

Ole and Dorte fortæller om, hvordan Christfulness er blevet modtaget i en ny kontekst om deres arbejde med kontekstuel liturgi og gen-introduktionen af Fredag Morgens Meditation med nadver

 

17:00

Søndagsgudstjeneste med den engelsksprogede menighed på Tao Fong Shan

 

19:00

Middag i PilgrimsHall (evt. sammen med Maggie, der også fungerer som præst i menigheden - ved siden af et andet præstejob i byen - og som kunne fortælle om, hvordan det er at være præst i Hong Kong)

Mandag
d. 14. maj

Day of Lantau Island, v. Wing-sze - daglig leder af Tao Fong Shan Christian Center

 

8:00

Morgenmad

 

9:00

Morgenbøn

 

9:30

Minibus til Tung Chung

   

Tur med Cable Car over bjergene til Den Store Buddha 

   

Besøg ved Tian Tan Buddha

   

Vegetarisk frokost ved templet

   

Plum Village/Lotus Pond Temple - besøg i lille buddhistisk nonnekloster/tempel

   

Minibus tilbage til Tao Fong Shan

 

18:00

Middag i PilgrimsHall

 

19:00

Aftenprogram, med besøg af internationale studerende fra Lutheran Theological Seminary, som kan fortælle om deres studier og drømme. Sandsynligvis et par studerende fra Cambodia, hvor kirkens forhold er meget anderledes end i både Hong Kong og i Danmark.

Tirsdag
d. 15. maj

Day of the HK Island, v. Robia - Wing-sze' højre hånd i Tao Fong Shan Christian Center

 

8:00

Morgenmad

 

9:00

Morgenbøn

 

9:30

MTR (metro) til Central

 

11:00

Tram (klassiske dobbeltdækker-sporvogne fra engelske kolonitid), besøge den vigtige bydel Central, rejse med Midlevels Escalator (verdens største udendørs rulletrappe, besøge Man Mo og Hollywood Road - kendte Hong Kong strøg.

   

Yum Cha (drikke the) Frokost - klassisk og traditionel kantonesisk frokost med Dim Sum og kinesisk the

   

Kabeltrukket tog op ad bjerget til The Peak, Hong Kongs mest berømte udsigtspost

   

Middag i byen (på egen hånd), hvorefter vi selv finder hjem med offentlig transport (MTR og KCR)

Onsdag
d. 16. maj

Hygge og fritidsdag, v. Karen og Samuel

 

8:00

Morgenmad og Morgenbøn, som de foregående dage

 

9:30

MTR til Central

   

Dobbeltdækkerbus til Stanley Market, på sydspidsen af Hong Kong øen. Yndet souvenier-mulighed

   

Frokost (på egen hånd)

   

Mulighed for en strandtur

 

15:30

Ole og Dorte inviterer på dansk eftermiddagskaffe sammen deres kolleger fra TFS og Anders, den danske sømandspræst i Hong Kong

 

17:00

Aftenbøn i Lotuskrypten

   

Programfri aften på egen hånd

Torsdag
d. 17. maj

Kowloon-dag, v. Robia

 

8:00

Morgenmad og morgenbøn som de foregående dage

 

9:30

Minibus til Wong Tai Sin

   

Besøg i Wong Tai Sin Temple

   

Besøg i Chi Lin nonneklostret

 

12:00

Vegetarisk frokost

   

MTR til Tsim Sha Tsui på spidsen af Kowloon

   

Star Ferry havne-sejltur

   

Sky 100 Observation Deck - udsigtspost på 100 etage i Hong Kongs højeste bygning

 

18:00

Clay Pot Rice Dinner - tradition kinesisk middag, serveret i varme lerpotter

   

Temple Street Night Market - det mest kendte nattemarked med et væld af souvenirs, dimser og dutter. Alle boder stilles op hver aften og pakkes ned igen inden næste dag

   

Minibus tilbage til Tao Fong Shan

Fredag
d. 18. maj

Cheung Chau-dag (mindre bilfri ø, en times sejlads fra HK), v. Karen og Samuel

 

07:00

Friday Morning Eucharist - tidlig morgenmeditation med 20 min. stilhed og fælles nadverfejring, der naturligt fører over i kærlighedsmåltid/morgenmad. (efter min mening ugens højdepunkt, Lars)

   

Morgenmad

 

11:00

Færge til Cheung Chau fra Central

   

Frokost

   

Afslapningstid. Mulighed for vandreture, kigge på folkelivet og små butikker, tage på stranden etc.

   

Seafood-middag på Cheung Chau, som øen er berømt for

Lørdag
d. 19. maj

Vandrings-dag v. Karen and Samuel

 

9:00

Morgenmad

 

10:00

Vandring til den nærliggende bjergtop Needle Hill (ca. et times vandring til toppen) og i de grønne områder i New Territories. Picnic og mulighed for at gå til stranden.
Alternativt for dem, der ikke ønsker at gå på hike: Tur med Dorte og Ole til Hong Kong historiske museum - de har en fin udstilling om Silkevejen for tiden - og besøg i Rosary Church i Hung Hum, Kowloon (Hong Kongs ældste katolske kirke) 

   

Resten af dagen fri og på egen hånd

Søndag
d. 20. maj

Afslutningsdag v. Ole og Dorte

 

8:30

Morgenmad

 

9:30

Shuttle bus to Sky City Church på Hong Kong øen

 

11:00

International gudstjeneste i Sky City Church (moderne karismatisk-inspireret menighed, på toppen af en af Hongs højeste skyskrabere (75. etage) og med fantastisk udsigt over Hong Kong, hvis vejret tillader det. www.skycitychurch.com)

 

13:00

Frokost i byen

 

14:00

Minibus tilbage til Tao Fong Shan

 

15:00

Evaluering

 

17:00

Afslutningsgudstjeneste (den engelske menighed) på Tao Fong Shan

 

18:30

Middag i PilgrimsHall

 

20:00

Minibus til lufthavnen (dette er den oprindelige plan. Lige nu ser det ud til, at der er bedre flybilletter mandag formiddag. I så fald må vi sove en nat mere på TFS og stå tidligt op mandag. Uanset hvilken flyforbindelse vi vælger, bliver ankomst i København i løbet af mandag d. 21. maj.)

Mandag
d. 21. maj

 

 Ankomst Kastrup

 

Nedenfor en samling billeder/indtryk fra nogle af de steder og ting vi planlægger at besøge:

 

Besøg på det nærliggende 10.000 Buddhaers Tempel:

eller det Lutherske Præsteseminarium, som er allernærmeste nabo til Tao Fong Shan:

Vi kan gå på marked med traditionelle kinesiske råvarer:

eller tage på restaurant og spise de gode veltilberedte kinesiske specialiteter:

Vi skal naturligvis besøge det hektiske downtown Hong Kong, hvor man stadig fornemmer, den engelske koloni-fortid:

som dog også har sit helt eget Hong Kong-præg, f.eks. på det legendariske nattemarkedet i Temple Street:

Vi skal besøge aktive og populære buddhistiske og taoistiske templer som Wong Tai Sin midt i byen:

eller The Giant Buddha i bjergene på øen Lantau, som man kan komme til med en flere kilometer lang svævebane:

På øerne finder man også fine badestrande:

og gode muligheder for at hike:

Når man besøger Hong Kong, skal man naturligvis sejle en tur over havnen med Star Ferry - Hong Kongs kendemærke - 

og besøge udsigtstårnet The Peak med en kabel-tram op ad bjergsiden, så man få udsigt over hele det centrale Hong Kong og den oprindelige naturlige havn:

 

Forhåbentlig får vi også tid til en sejltur ud til den smukke bilfrie ø Cheng Chau, med smukke vandreture, gode fiskerestauranter og en helt egen afslappet atmosfære, som kontrast til det hektiske Kowloon i centrum:

Hong Kong har det hele. Det svære er at vælge til og især fra...

Lidt mere om Tao Fong Shan

Basen for vores ophold bliver det kristne dialogcenter Tao Fong Shan, som ligger på et lille bjerg i udkanten af Hong Kong. Centret har en lang og spændende historie, som startede helt tilbage i 1929, da den norske missionær Karl Ludvig Reichelt ankom til Hong Kong. 

Reichelt og en kinesisk venn står i en døråpning og holder hender.

 Forinden havde han siden 1903 udført klassisk missionsarbejde i Kina med forkyndelse, undervisning og diakonalt arbejde. Sideløbende havde han brugt al sin fritid til dialog med den religiøse elite i Kina – buddhistmunke, taoistpræster og litterater blandt lægfolk. Han havde gennemført mange pilgrimsrejser til de hellige bjerge, store klostre og vigtigste læremestre og institutioner. Han udviklede sig efterhånden til en af sin tids bedste vestlige kendere af kinesisk religion og delte denne viden i en række bøger, artikler og foredrag. 

I 1922 blev han genudsendt til Kina med det særlige formål at præsentere og forkynde evangeliet inden for disse Østens religiøse kredse. På grund af borgerkrigen i Kina måtte han og hans medarbejdere flygte fra Nanjing i 1927. I 1930 købte missionen et lille bjerg i Shatin i udkanten af Hong Kong, som Reichelt døbte Tao Fong Shan  Logos-vindens Bjerg. Til støtte for hans arbejde stiftedes en række vennekredse i Skandinavien, der i 1926 blev til et selvstændigt missionsselskab Den Nordiske Kristne Buddhistmission. I år 2000 skiftede organisationen navn til Areopagos.

Reichelt inspiserer taket på Christ Temple

Reichelt inspiserer taket på Christ Temple under bygging.

På Tao Fong Shan byggede missionen et center, som skulle fungere som pilgrimscenter for buddhistiske og taoistiske pilgrimsmunke. Centret er bygget i traditionel kinesisk klosterstil, under hensyntagen til f.eks. Feng Sui principperne, for at munkene skulle føle sig hjemme og ikke frygte negative energier m.v. Kun trygge rammer kunne skabe den nødvendige åbenhed og fortrolighed, som sand religionsdialog forudsætter. På Tao Fong Shan foregik religionsstudier, undervisning i kristendom, arbejde med at udvikle en kinesisk inspireret liturgi m.m. Det første årti fungerede centret efter sin hensigt og blev besøgt af mange hundrede pilgrimsmunke. Da kommunismen overtog magten i Kina, ophørte pilgrimstraditionen, men Karl Ludvig Reichelts vision og mission danner stadig rammerne for centeret. Den dag i dag er dialog, religionsstudier og arbejde med kristen spiritualitet og kunst centrum for aktiviteterne på Tao Fong Shan.

Øst møder Vest

Vi lever i en multireligiøs verden, hvor man må forholde sig til og reflektere over, hvordan mennesker med andre religiøse og kulturelle bagrunde ser og forstår verden. Formålet med turen er derfor også i højere grad at komme til at værdsætte forskellighederne. "Ingen fred blandt nationerne, før der er fred blandt religionerne", som den schweiziske teolog Hans Küng formulerede det. Under besøget i Hong Kong vil du få en række interkulturelle indtryk, se betydningen af den interkulturelle dialog og få fornemmelse af, hvordan det at rejse også udfordrer vores eget tros- og forståelsesunivers. Der vil blive anledning til samtaler om og med andre religioner, og vi vil besøge kristne, som lever under helt andre kulturelle vilkår end os selv. Hong Kong har en århundred lang erfaring med en multireligiøs virkelighed, som vores egen ligner mere og mere. Hvordan kan vi være et relevant menighedsfællesskab og troværdigt Kristus-vidnesbyrd i den sammenhæng? Det kan vi måske finde inspiration til fra vores kinesiske brødre og søstre?

Rejseleder

Lars Mollerup-Degn på The Peak, Hong Kong

Lars Mollerup-Degn på The Peak, Hong Kong

Lars Mollerup-Degn er landsleder af Areopagos Danmark. Han besøgte første gang Tao Fong Shan i foråret 1988 i forbindelse med en jordomrejse. I 1989-90 var han tilbage som volontør i projektet Ascension House, hvor han primært arbejdede blandt vestlige unge rygsækrejsende og vietnamesiske flygtninge. Siden 1994 har han været ansat på Buddhistmissionen/Areopagos’ danske kontor, som landssekretær, dialogsekretær og landsleder og har derfor fulgt de sidste 25-30 års udvikling i Kina, i Hong Kong og på Tao Fong Shan tæt. Lars er oprindelig uddannet sygeplejerske og har i 2005 taget en teologisk Master ved Københavns Universitet i mission, dialog og religionsmøde. Han glæder sig til at dele sin store interesse for Østens religioner, kirken i Kina og sin kærlighed til Hong Kong og Tao Fong Shan med rejsens deltagere.

Kontakt Lars, hvis du er interesseret i at være med på turen, høre mere eller har spørgsmål, inden du beslutter dig:

Mobil: 20 14 03 78

Mail: lmd@areopagos.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bottom